Het verhaal en de overleving van de Sterke Yerke

Een vlot gebouwd voor de Friese meren maar ook voor de Atlantische Oceaan. In 1974 begonnen enkele jongens in de Friese hoofdstad Leeuwarden een vlot te bouwen. De eerste twee vlotten bestonden de drijvers uit oliedrums. Het laatste vlot de Sterke Yerke III werd het drijfvermogen gebouwd van zandperspijpen..

Hiermee werd in 1979 een oversteek over de Atlantische Oceaan gemaakt. De bemanning bestond uit vier personen. Tijdens de avond zal de bouw en de voorbereiding verteld worden door bemanningslid Frits Riemersma. Hij zal tijdens de lezing de toehoorders laten zien en mee laten beleven hoe het is om 145 dagen op de Oceaan te varen en te overleven. Het dagelijkse ritme met al zijn up en down’s zullen aan de orde komen. Stormen, windstiltes, walvissen, haaien, ontmoetingen met andere schepen, zwemmen in de Oceaan met op sommige plaatsen een diepte van meer dan 3000 meter. Het leven met vier mensen onderling op een kleine oppervlakte. Door vervuilde gebieden varen en het leven in de oceaan van dichtbij ervaren.

Niets is te veel en geen vraag zal onbeantwoord blijven tijdens deze avond. Hoe de precieze afloop zal zijn op de Antilliaanse eilanden wordt nauwkeurig beschreven aan het slot van de avond.

De lezing zal ook een vervolg verhaal geven over de toekomst plannen van de Sterke Yerke IV. Het nieuwe vlot wat de plastic vervuiling onder de aandacht wil brengen. 

 

De lezing is avondvullend. Deze bestaat uit 45′ voor de pauze en 45′ na de pauze.

Aan de hand van gemaakte dia’s zult u vol verbazing en bewondering van dit oceaanavontuur zijn. Het is de volgende dag het gesprek met uw collega’s en vrienden en kennissen. Het verhaal staat en blijft voor velen voortleven.

De lezing is avondvullend. Deze bestaat uit 45′ voor de pauze en 45′ na de pauze, maar de lengte van de avond kan aan uw wensen worden aangepast.

Voor lezingen kunt u zich wenden tot

Guus Schweigmann
Pirolastraat 1329
8881 CD West-Terschelling
T: 0562850970
M: 0653239276
E: guus@sterkeyerke.nl
Skype: guus schweigmann

Frits Riemersma
Borgsingel 35
9753 CD Haren
T: 050-5350640
M: 0629005152
E: frits@sterkeyerke.nl
www.sterkeyerke.nl