Renovatie 2018

Nadat twee orkanen de rotskust van Washikemba hadden bereikt was het monument gehavend.

In  Leeuwarden werden plannen gemaakt om het te gaan restaureren. De leden van de organisatie en Stichting Sterke Yerke kwamen regelmatig bijeen in café Wouters in Leeuwarden. Met behulp van een Bonairiaans aannemers bedrijf “Haafkes” werd het werkelijkheid. Eind mei vertrok er een delegatie Sterke Yerke’s uit Leeuwarden naar Bonaire. Iedereen had zijn taak op het eiland. Het monument werd van de grond af aan voorzien van nieuwe betonconstructie en voetplaat.

Ook aan de bewegwijzering werd gedacht. Grote platte stenen werden oranje geschilderd en met zwarte letters werd het Yerke symbool er op afgebeeld. Deze dienden als bewegwijzering voor toeristen en bewoners van het eiland en gaven de richting aan naar de rotskust van Washikemba.

 

Het monument werd voorzien van een nieuwe gedenkplaat en de bovenzijde werd in de Yerke kleur oranje geschilderd. De zijkanten werd voorzien van een witte verflaag. De symbolische pijl die de vorm van het monument heeft wijst naar de plek van de stranding.

Op 31 mei 2018 kwam de gezaghebber van het eiland dhr. Edison Rijna met een delegatie langs om het eindresultaat te bekijken. Tijdens dit bezoek werden de drie bemanningsleden, Guus, Chris en Frits geridderd met de erepenning van het eiland Bonaire. Een soort ereburger status.

Twee dagen later op 2 juni 2018 werd het monument onder belangstelling van genodigden onthuld. Dit werd gedaan door de eerste hulpverleners destijds in 1979. Het waren schipper Johny Craane, kapitein van de sleepboot Chogogo en zijn bootsman en duiker dhr. Soleano en de man van Bonaire TV, Boy Antoine.

Fotogalerij renovatie juni 2018